, , , , , , ,

“ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ” – Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση – Αθήνα 2016

Η “Απρόσμενη ΄Ανοιξη”  είναι για μένα μια σιωπηλή πράξη βαθύτερης αναζήτησης μέσα στην αθέατη κοινωνία της ψυχής μου. Είναι μια αφετηρία μιας επίπονης διαδρομής στον εσώτερο εαυτό μου. Και όταν λέω αφετηρία το εννοώ.. άλλωστε η άνοιξη αρχίζει από Α!

Είμαι, λοιπόν, στη αρχή και γνωρίζω ότι ο δρόμος μου είναι μεγάλος. Μετά από τις «Αθώες Νοσταλγίες» εδώ και δύο χρόνια η συλλογή αυτή χάραξε μια νέα πορεία στη ζωή μου, ένα ταξίδι που θέλω να ζήσω από εδώ και πέρα.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους,  όσοι συνταξιδεύετε μαζί μου σ΄αυτόν το δρόμο, όσοι με στήριξαν και με στηρίζουν σ΄αυτό το ονειρικό ταξίδι της ποίησης.. αλλά και της ψυχής μου…

Τζούλια Πουλημενάκου

Αύγουστος 2016

 

H ποιητική συλλογή με τίτλο “Απρόσμενη Άνοιξη” εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2016 από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση. 

—————————————————————————————————————————– 

  

Η «Απρόσμενη   Άνοιξη» στο Γύθειο Λακωνίας  (Πρώτη παρουσίαση – Αύγουστος 2016)

Δελτίο τύπου στη διαδικτυακή λακωνική εφημερίδα www.youknow.gr 

Στον πανέμορφο τόπο καταγωγής τής Τζούλιας Πουλημενάκου στο Γύθειο Λακωνίας, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της «Απρόσμενης ΄Ανοιξης», της νέας ποιητικής συλλογής της από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση.

    Η Τζούλια Πουλημενάκου είναι μέλος του Δ.Σ. της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών»  (2016-2018) και μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», μέλος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, μέλος της Ένωσης Αιτωλ/νών Λογοτεχνών και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυθειατών Αττικής «Η Κρανάη».

    Η εκδήλωση  θα γίνει την Τετάρτη 24/8/2016  και ώρα  7.30 το απόγευμα στο cafe-restaurant  PLAZ   (Ξανθάκη Ακαδημαϊκού 1-Γύθειο) και θα τη συντονίσει η δημοσιογράφος Ουρανία Μπούρτζινου.

Ομιλητές της εκδήλωσης:

Nίκος Ταβουλάρης, ποιητής-πεζογράφος-δοκιμιουγράφος, τ.Πρόεδρος και νυν Αντιπρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών»

Νέλλη Λαγάκου, ποιήτρια-συγγραφέας, τ.Σχολική Σύμβουλος Μέσης Εκπ/σης- Μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών»

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ.Bασίλης Βλαχάκος, ποιητής, εικαστικός, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος»

Απαγγελίες ποιημάτων:

Παναγιώτα Λαγάκου-Κοιλάκου, Φιλόλογος, τ.Λυκειάρχης

Ουρανία Μπούρτζινου-ποιήτρια,πεζογράφος, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Π.Ε.Λ. και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Π.Δ.Λ. «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος»

Λένα Φατούρου, ποιήτρια,συγγραφέας, μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών»

Ελένη Τζανετάκου, Δημοσιογράφος, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ανατολικής Μάνης

 

Η «Απρόσμενη Άνοιξη» στο παραδοσιακό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» (Δεύτερη παρουσίαση – Δεκέμβριος 2017 – Ανταπόκριση εκδήλωσης)

«Απρόσμενη Άνοιξη» ο τίτλος της νέας συλλογής της ποιήτριας Τζούλιας Πουλημενάκου,  που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στο Μοναστηράκι, στο παραδοσιακό Καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης,  κάτω από τον φωτισμένο ιερό βράχο της Ακρόπολης  και απρόσμενα διάχυτη η μέθεξη του κοινού που κατέκλυσε τον  χώρο και δέχτηκε το δώρο αυτό της ποίησης.

Η δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση της «Απρόσμενης Άνοιξης», και η  βραδιά εξελίχθηκε μέσα σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα, όπου η ποίηση τής Τζούλιας Πουλημενάκου, μέσα από τον κοινωνικό και φιλοσοφικό της προβληματισμό, την αγάπη της για την πατρίδα και την ελπίδα της για τη ζωή, μας μετέφερε το μήνυμα της «Απρόσμενης Άνοιξής» της, της αναζήτησης του εσωτερικού εαυτού μας και τη δύναμη για νέες αφετηρίες στον κύκλο της ζωής.

Την εκδήλωση άνοιξε η Υπεύθυνη της Ομάδας Πολιτισμού του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης «Η Ωραία Ελλάς» κυρία Άννα Στάικου, η οποία ανέφερε ότι η παρουσιαζόμενη Ποιήτρια είναι η πρώτη που ξεκινά τη χειμερινή σεζόν των παρουσιάσεων των λογοτεχνικών εκδηλώσεων και για τον πρωτότυπο τίτλο του βιβλίου της αλλά και για το ποιοτικό του περιεχόμενο.

Το συντονισμό είχε ο βραβευμένος συγγραφέας  κ.Μιχάλης Γριβέας, ο οποίος με τον δικό του τρόπο συντόνισε εξαιρετικά την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Ελένη Πάτση, Εκδότρια  της «Απρόσμενης Άνοιξης» από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση, η οποία εξήρε το έργο τής ποιήτριας αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Η ποιήτρια τοποθετείται απέναντι στον εαυτό της και τους άλλους εκφράζοντας με τόλμη και φωτεινά συναισθήματα τα όνειρα, τα οράματα και τις αξίες της πάνω σε ό,τι συνιστά τη ζωή και τους δρόμους της».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης, ο οποίος ανέφερε: « Η “Απρόσμενη Άνοιξη” της Τζούλιας Πουλημενάκου προσεγγίζει τον αναγνώστη με όμορφα συναισθήματα και με τον απλό και ανεπιτείδευτο τρόπο γραφής της χαρίζει μια πλούσια παρακαταθήκη στο χώρο της λογοτεχνίας».

Επίσης, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ.Τάσος Λέρτας, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Περνάμε μια δύσκολη εποχή, μια α-πνευματική εποχή, η οποία  έχει ανάγκη από δημιουργικούς ανθρώπους. Μόνο οι δημιουργικοί πνευματικοί άνθρωποι όταν μπούνε μπροστά μια κοινωνία μπορεί να ελπίζει και μπορεί αυτή η άνοιξη που η ποιήτρια τη λέει απρόσμενη, να είναι αυτή που όπως  λέει ο ποιητής μας ο Άγγελος Σικελιανός «θα’ ρτει».

Η βραδιά συνεχίστηκεμε την  πρώτη ομιλήτρια κυρία Μίνα Μπουλέκου, ποιήτρια-συγγραφέα και αρθρογράφο, η οποία ανέλυσε τη συλλογή, τονίζοντας τα σημαντικά μηνύματα ζωής  που η ποιήτρια θέλει να μεταφέρει, αναφέροντας τα εξής:  « Η ματιά της είναι διεισδυτική και σαν παλμογράφος της εποχής αποτυπώνει τις εσωτερικές και εξωτερικές αγωνίες, καθώς και τα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τη δική μας συνείδηση να αντιπαλεύει και να μάχεται ανάμεσα στο εγώ και το εσύ, ανάμεσα στο εμείς και στο εσείς, ως μέρος της ολότητας. Η «Απρόσμενη Άνοιξη» είναι η Άνοιξη της Αφύπνισης, η Άνοιξη της Ξαστεριάς που ονειρευόμαστε όλοι μας να ζήσουμε σε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο γνήσιο και πιο αληθινό».

Ακολούθησε ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, ποιητής-πεζογράφος-δοκιμιογράφος, Αντιπρόεδρος της “Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών”, ο οποίος ανέλυσε με τον δικό του λογοτεχνικό-φιλοσοφικό τρόπο και λόγο το έργο τής παρουσιαζόμενης ποιήτριας αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Η ψυχική της ευαισθησία και τα συναισθήματα είναι η αφετηρία της ποίησής της, όμως δε μένει στο προφανές. Επιχειρεί να ξεφύγει από τα στενά όρια του ορατού και αναζητά, με μια υπερβατική προσέγγιση, απαντήσεις εκεί που μόνο οι γνήσιες ποιητικές φύσεις μπορούν να προσεγγίσουν. Η πρωτότυπη σύλληψη της ποιήτριας, κατ΄αρχάς να παρουσιάσει τα ποιήματά της ως παιδιά τής πλέον δημιουργικής και ταυτόχρονα αισθαντικής εποχής του έτους, όπως είναι η Άνοιξη, δίνει εξ’ αρχής μια ιδιαίτερη υφή στο έργο. Μας οδηγεί τόσο αισθητικά όσο και διανοητικά σε έναν ιδιαίτερο ποιητικό κόσμο και μας προϊδεάζει για μια σημαντική ποιητική προσέγγιση, το επίπεδο της οποίας κατορθώνει να το υποστηρίζει σε ζηλευτό βαθμό».

Η εξαιρετική απαγγελία των ποιημάτων από την κυρία Αγγελική Ψακή – Κωβαίου, ποιήτρια και Έφορο της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών, ανέδειξε τους στίχους της ποιήτριας. Πρόσθεσε, δε, τα δικά της συγχαρητήρια προς την παρουσιαζόμενη ποιήτρια, τόσο για το έργο της, όσο και για το μεγαλύτερο δημιούργημά της που είναι τα παιδιά της, τα οποία παρίστανται και στηρίζουν τη μητέρα τους. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι μόνο εμείς να δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και εκείνα να συμπορεύονται μαζί μας».

Μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης έκλεισε η εκδήλωση με τον λόγο τής ποιήτριας, ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες της παρουσίασης και τους προσκεκλημένους που την τίμησαν με την παρουσία τους και αναφέροντας ότι «η “Απρόσμενη Άνοιξη” είναι το Α της Αφετηρίας, το Α της Αναζήτησης, είναι η καινούρια σελίδα στον ανέναο κύκλο της ζωής».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με  μουσική από τους εκλεκτούς μουσικούς κ.Νίκο Αστρά (κιθάρα-τραγούδι) και κ.Γιώργο Γκιωνάκη (μπουζούκι-τραγούδι), όπου ερμήνευσαν γνωστά ελληνικά τραγούδια, συμβάλλοντας και αυτοί ώστε να ολοκληρωθεί η βραδιά με επιτυχία!

Παραδοσιακό Καφενείο “Η Ωραία Ελλάς”  –  Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017

 

 

 

0 replies

Αφήστε το σχόλιό σας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *