Για την Τζούλια

Η Τζούλια Δημ. Πουλημενάκου κατάγεται από το Γύθειο Λακωνίας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων-Λογιστικά, Γραμματειακή υποστήριξη ανώτερων και ανώτατων στελεχών και Μarketing. Κατέχει τα διπλώματα «Business Management» και «Executive Secretary Diploma» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό προώθησης της Επιστήμης Euroscience, καθώς έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Η/Υ. Εργάσθηκε στον Τομέα της Διεύθυνσης Διοικητικού της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Πόρων στην Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1985-2014). Επίσης, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στη Βιβλιοθήκη του Ευρωπαϊκού Σχολείου ΙΙΙ των Βρυξελλών, καθώς και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Γαλλικής Γλώσσας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB – Uni-versité libre de Bruxelles), κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της με την οικογένειά της.

Σε ηλικία 14 ετών γράφει τα πρώτα της ποιήματα. Λαμβάνει μέρος σε κριτικές επιτροπές ποίησης και λογοτεχνίας και συμμετέχει ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε λογοτεχνικές παρουσιάσεις. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Ποίηματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Η αγάπη της για τη Φιλοσοφία την οδηγεί τα τελευταία χρόνια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, όπου παρακολουθεί μαθήματα Φιλοσοφίας και συμμετέχει σε ημερίδες του Παν/μίου Αθηνών αναλόγου περιεχομένου.
Έχει εκδόσει τρεις ποιητικές συλλογές, η πρώτη με τίτλο «Αθώες Νοσταλγίες» το 2014 (Αυτοέκδοση), η δεύτερη με τίτλο «Απρόσμενη Άνοιξη» το 2016 (Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση), η οποία επανεκδόθηκε το καλοκαίρι του 2017 και η τρίτη με τίτλο «Αντίκλεια» το 2020 (Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση). Η πρώτη συλλογή «Αθώες Νοσταλγίες» παρουσιάστηκε από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» τον Μάϊο του 2014 και η δεύτερη συλλογή «Απρόσμενη Άνοιξη» παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στον τόπο καταγωγής της ποιήτριας στο Γύθειο Λακωνίας και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα, στο παραδοσιακό Καφενείον “Η Ωραία Ελλάς” στο Μοναστηράκι.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) στη θέση του Ταμία και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) στη θέση του Αντιπροέδρου. Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Ε.Λ.), της Ένωσης Αιτωλ/νων Λογοτεχνών (Ε.ΑΙ.Λ.), της Αμφικτυονίας Ελληνισμού , της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυθειατών Αττικής «Η Κρανάη». Είναι τακτικό μέλος του Εθνωφελούς και Κοινωφελούς Οργανισμού “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός”.

Διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς:

– Β΄Βραβείο από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» στους ΚΘ΄Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες για το ποίημα «Διαχρονική Θυσία» (Ιούνιος 2014)
– Β΄Βραβείο από την Εταιρία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού (Ε.Τ.Ε.Π.Κ.) στον 15ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Πατρίδας Όραμα» (Αθήνα 2015)
– Έπαινο από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» στον 32ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Κραυγή» (Αθήνα 2013)
– Α΄Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό ‘Ομιλο Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) στον 6ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Κύπρος, η Γη των Αθανάτων» (Αθήνα 2016)
– Έπαινο από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στον Δ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Ορίζοντας» (Θεσσαλονίκη 2014)
– Διάκριση από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» στους ΚΗ΄Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες για το ποίημα «Ελευθερία» (Ιούνιος 2013)
– Bραβείο «Βακχυλίδη» από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στον Ζ΄Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Οιμωγή σιωπής» (Θεσσαλονίκη 2018)
– Γ΄Βραβείο από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στον Ι΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό για το ποίημα “Εύγε σας… σαν ανδρειωμένες μάχεστε, σαν αμαζόνες κρούετε” (Θεσσαλονίκη, 2021)

Συμμετοχή σε ανθολογίες:

– Αφιέρωμα στον Ποιητή-Ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο (Θεσσαλονίκη 2012)
– Αφιέρωμα στον Ποιητή Κωνσταντίνο Π.Καβάφη-150 χρόνια από τη γέννησή του (Εκδόσεις Σαρτίνας-Θεσσαλονίκη 2013)
– Ανθολογία της Αμφικτυονίας Ελληνισμού «Ο λόγος ο Ελληνικός, φως της Οικουμένης» (Θεσσαλονίκη 2014)
– «Εις σε Ανατίθημι-Απόπειρα θρησκευτικής ποίησης»(Θεσσαλονίκη 2014)
– «ΙNTELLIGENTSIA» – Ο κύκλος των ποιητών – Τόμος Α΄ – (Εκδόσεις Εντύποις – Αθήνα 2014)
– «΄Ανθρωπος και περιβάλλον» – Αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ (Θεσσαλονίκη 2015)
– «INTELLIGENTSIA» – Ο κύκλος των ποιητών – Τόμος Β΄ (Εκδόσεις Εντύποις – Αθήνα 2015)
– «Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2015» του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) – Αθήνα 2015
– «Πανανθρώπινες αξίες» – Ποιητική Ανθολογία της Εταιρίας Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας – Θεσσαλονίκη 2016
– «Ανθολόγιο Χαϊκού» – Πνευματικοί Ορίζοντες – Εφαλτήριο Λόγου Τέχνης και Πολιτισμού – Κύπρος 2016
– Ανθολογία Ποίησης- Αφιέρωμα στον ποιητή Γεώργιο Βαφόπουλο – 20 χρόνια από τον θάνατό του (τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στην ανθολογία έχουν μεταφραστεί και στα Αγγλικά) –Θεσσαλονίκη 2016
– «Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2017» -Τόμος τρίτος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) – Αθήνα 2017
– Aνθολογία του Ζ΄Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού της Αμφικτυονίας Ελληνισμού «Ο απανταχού Ελληνισμός και οι διαχρονικές του αξίες» (Θεσσαλονίκη 2018)
– «Κυπριακή Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2018» – Τόμος Τέταρτος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) Αθήνα 2019
– Ανθολογία Ποίησης με θέμα «Πόλεων Ποιήσεις» (συμμετοχή με το ποίημα «Γύθειο-Γη Θεών») – Εκδόσεις Χρόνος – Λαμία 2020
– Ανθολογία Ποίησης «Θεμέλιοι Λίθοι» (e-book) με μονόστιχα ποιήματα σε επιμέλεια έκδοσης του ποιητή Δημητρίου Γκόγκα – Αθήνα 2020
– “Πολύπτυχον – Απάνθισμα πνεύματος” του Συλλόγου Λόγου, Μουσικής & Τέχνης “ΛΙΝΟΣ” – Εκδόσεις Αγγελάκη – Αθήνα 2021
– Ανθολογία του Ι΄ Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού της Αμφικτυονίας Ελληνισμού “Ελλάδας προσκλητήριο 1821-2021…κοιτίδα του πνεύματος, του πολιτισμού και της ειρήνης” – Θεσσαλονίκη 2021
– Ανθολογία “Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21 – 1821-2021” της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος” – Ελληνική Δημοκρατία – Περιφέρεια Πελοποννήσου – 2021

Συμμετοχή σε εγκυκλοπαίδειες:

– Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα) Χάρη Πάτση – Τόμος 28ος (Αθήνα 2015) – Τόμος 29ος (Αθήνα 2017) & Τόμος 30ος (Αθήνα 2020)
– Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού (Α΄ Τόμος – Θεσσαλονίκη 2015, Β΄Τόμος – Θεσσαλονίκη 2019 και Γ΄Τόμος – Θεσσαλονίκη 2021)