“ΙΚΕΣΙΑ” του Nίκου Ταβουλάρη

Απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση “Νυν και Αεί” 

 

Μην τραγουδάς μικρό αηδόνι στα παράθυρα της ψυχής μας! Μην προσκαλείς άλλο τη μέρα στ’ αλώνι του κόσμου! Σώπασε για λίγο ν’ ακουστεί η σιωπή! Τούτη η νύχτα πόσο μας ταιριάζει! Τούτη η νύχτα πόσο είναι πολύτιμη!
Στις βαθυπράσινες κερασιές σαπίζουν τα τελευταία πυροκόκκινα διαμάντια του αίματός τους! Έστησαν χορό το λιόγερμα οι συντροφιές των εντόμων κι εμείς μένουμε με τα χέρια άβουλα, σε μια μισοτελειωμένη ικεσία.
Στ’ αλώνια δεν υπάρχουν πια τα ξανθόμαλλα στάχυα. Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν αλώνια! Μα γιατί εφέτος μ’ έπιασε το παράπονο για το θάνατό τους! Αχ μικρά, σπασμένα, σαπισμένα κορμάκια των παλιών σταχυών. Αχ μικρά βασιλεμένα μάτια των μικρών νεκρών σταχυών, που κοιτάζετε ορθάνοιχτα τον ήλιο! Αχ γελαστά παιδιά της πατρίδας, που ανοίγετε τα μικρά σας χέρια ανέλπιδα στην άβυσσο!
Τούτο το κρασί άλλαξε χρώμα εφέτος. Τούτο το κρασί, τούτο το αίμα από το κορμί της γης, φέτος βάφτηκε κατακόκκινο! Δεν έχουμε αμπέλια για τη χαρά, δεν έχουμε ποτήρια για το κρασί! Δεν έχουμε άλλο αίμα στις φλέβες των ψυχών μας, δεν έχουμε άλλα κουράγια για το πέλαγος των στεναγμών! Τα μικρά λευκά πανιά μας σκίστηκαν. Η μικρή λευκή ψυχή μας λερώθηκε! Κι εκεί ψηλά στο πλωριό κατάρτι ανεμοδέρνεται, σπασμένο το στερνό μας άλμπουρο…
Που είσαι μικρό αηδόνι, που χάθηκε η φωνή σου και πύκνωσε μονομιάς το σκοτάδι! Στον ουρανό του κελιού μου σέρνεται μια μικρή, μαύρη αράχνη. Πηγαίνει κι έρχεται ασταμάτητα. Βιάζεται να στήσει τον ιστό της, μην τυχόν και της ξεφύγουν τα υποψήφια θύματά της. Μια κουκουβάγια τεμαχίζει, σκούζοντας το γυαλί της νύχτας! Πού είσαι μικρό αηδόνι, γιατί βουβάθηκες; Δεν αντέχω ετούτη την απουσία των ήχων, που αφήνουν το θρήνο των ψυχών μας να πλημμυρίζει το σύμπαν! Πού είσαι μικρό αηδόνι; Τραγούδησε πάλι, να κάνουμε τον κόσμο αλλιώτικο! Ψάλε μικρέ βάρδε της αυγής και οι δροσοσταλίδες περιμένουν στην άκρη των φύλλων να στολιστούν με της φωνής σου τα γιορντάνια!
Νίκος Ταβουλάρης
Ποιητής – Πεζογράφος – Δοκιμιογράφος
π. Πρόεδρος της “Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών”
Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”
Απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση “Νυν και Αεί” 
Κεφάλαιο  7 “Υμνωδία” 
Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ
Αθήνα 2014

 

Επί – Λόγου – Λεύκωμα – Μάιος 2020