, , , ,

Ομιλία-Παρουσίαση του βιβλίου “Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ” του Δημητρίου Δακρότση (της Τζούλιας Πουλημενάκου)

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συμμετέχω στην παρουσίαση του νέου φιλοσοφικού βιβλίου του κ. Δημητρίου Δακρότση “Η βούληση της γνώσης και της πράξης” , εκφράζοντας εν συντομία ό,τι αποκόμισα προσεγγίζοντας το βιβλίο, με τη ματιά τού μέσου αναγνώστη και του λογοτέχνη.

Το φιλοσοφικό βιβλίο του συγγραφέα είναι βασισμένο στη θεωρία του αισθητικού Ιταλού φιλοσόφου Βenedetto Croce «περί αυτονομίας της βούλησης και τις προεκτάσεις της».

Το παρόν δοκίμιο προσεγγίζει το ζήτημα της βούλησης της γνώσης βάσει τεσσάρων παραμέτρων:
1) Της ηθικής
2) Tης εμπειρίας
3) Tης πολιτικής πράξης και του πολιτισμικού συστήματος, και
4) Της φιλοσοφίας.

Επίσης, διεισδύει στην έννοια της βούλησης μέσω της αισθητικής – ενορατικής εποπτείας και της λογικής γνώσεως. Αναφέρεται στον διασκεπτικό νου και στον σκοποθετικό-βουλητικό νου, στο ρόλο της αισθητικής-ενορατικής και λογικής γνώσης και αναλύει τους μηχανισμούς που εκδηλώνονται διαμέσου της βούλησης. Επίσης, θέτει σημαντικά ερωτήματα:

1) Διαχωρίζεται η βούληση από τη λογική;
2) Πώς λειτουργεί η διαδικασία αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου νου με τη φύση διαμέσου της αισθητικής εποπτείας;
3) Mε ποιο τρόπο αναδεικνύεται ο διαχωρισμός της βούλησης ως πνευματική κατηγορία και νοητική διεργασία;
4) Πώς εφαρμόζονται οι μηχανισμοί της φύσης στον άνθρωπο;

Η βούληση ανήκει στα έλλογα όντα και ο ανθρώπινος νους ξεχωρίζει από τα άλογα είδη στο εξής: αναγνωρίζει με τον πλέον άμεσο τρόπο τις εξωτερικές αισθήσεις και τους διορισμούς τους, παράλληλα αντιλαμβάνεται και παρατηρεί τον εαυτό του και το περιβάλλον του, με την βιωματική του εμπειρία, τη γνώση, τη φρόνηση, την πρακτική διορατικότητα και τη λογική.

Η βούληση δεν είναι μόνο ηθική δραστηριότητα, αλλά μηχανισμός που διαπλέκεται και αναδεικνύεται μέσω των υπολοίπων κατηγοριών του ανθρώπινου νου. Ο συγγραφέας γράφει: «Δεν ξέρω αν υπάρχει μεγαλύτερο χάρισμα για τον άνθρωπο από την ικανότητα να εξισορροπεί τις δυνάμεις τού νου του: τη λογική με το σκοπό και τη διασκεπτική ενέργεια με τη βούληση».

Η βούληση είναι η αρχή της αισθητικής εποπτείας και της λογικής γνώσης.

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι, όταν η βούληση έρχεται σε επαφή με τη νόηση τα αποτελέσματα μπορεί στερούνται ηθικής. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, αν οι ηθικές θεωρίες στηρίζονται στη λογική ή είναι κατευθυνόμενες από την ψυχική συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου.

Οι απαντήσεις για τις τεχνικές διαδικασίες της θεωρίας αυτής, και τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα, σας συνιστώ, ανεπιφύλακτα, να τις αναζητήσετε στο παρόν βιβλίο. Είναι σίγουρο, ότι, εκτός από την πνευματική τροφή που θα βρείτε άφθονη σε κάθε του σελίδα, θα σας χαρίσει κι ένα υπέροχο πνευματικό ταξίδι. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μέσω του βιβλίου με μια ρηξικέλευθη σκέψη, θα ακούσουμε τον Καντ να μας λέει ότι «η αυτονομία της βούλησης είναι η μόνη αρχή τής Ηθικής» και, τέλος, ίσως να έχει και σε όλους εμάς βρει εφαρμογή η θέση του φιλοσόφου Benedetto Croce, ότι η βούληση είναι ολοκληρωμένη πνευματικότητα και παράγει πρακτικές αρχές, καθορίζοντας την ατομική και κοινωνική ηθική.

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο για τον Δημήτρη Δακρότση, εκτός από την ευαρέσκια μου για το γεγονός, ότι μας δίνει την ευκαιρία, μέσω των συγγραμμάτων του να γινόμαστε κοινωνοί της ιδιαίτερης φιλοσοφικής του σκέψης και, φυσικά, να εκφράσω την επιθυμία μου, σύντομα να δούν το φως της δημοσιότητας και νέες του συγγραφικές προσπάθειες.

Τζούλια Πουλημενάκου

Παρουσίαση του βιβλίου “Η βούληση της γνώσης και της πράξης” του Δημητρίου Δακρότση στον χώρο εκδηλώσεων των Εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ

Αθήνα 13 Μαϊου 2016