ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” ΣΤΙΣ 31-1-2020

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ,

ΚΟΠΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

 

Μια σεμνή  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στην κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της επίσημης αναγγελίας των νέων μελών της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος ακαδημαϊκών, επιστημόνων, κληρικών και λογοτεχνών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», καθηγητής Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου κ.Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος με ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα στους παριστάμενους.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προσφάτως αποδημήσαντος αείμνηστου Πρόεδρου και ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη.

Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου, με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες ως πρότυπο της επιστημονικής ερεύνης και της παιδείας», κάνοντας μια εκτενέστατη αναφορά στην πορεία και το πνευματικό έργο των Τριών Ιεραρχών, όπου ανέδειξαν την αρχαία ελληνική παιδεία και ειδικότερα τα συγγράμματα της κλασικής εποχής ως διαχρονικά σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε αυτούς τους σημαντικούς ποιμένες της Ορθοδοξίας και μεγάλους παιδαγωγούς που με το μακρόπνοο έργο τους σηματοδότησαν μια νέα εποχή στην διάδοση των γραμμάτων με κύριο άξονα την σύζευξη της  αρχαιοελληνικής κλασικής γραμματείας και στον ρόλο που διαδραμάτισε στην πορεία τής μετέπειτα Χριστιανικής εποχής. Τόνισε, δε, ιδιαίτερα,  την αξία της ελληνικής γλώσσας μας, μέσα από την διαπαιδαγώγηση και πώς διατηρήθηκε μετά την αρχαιοελληνική εποχή μέσα από το πολυσήμαντο έργο τους.

Ευχή του κ. Νιάρχου και όλων μας  είναι η ελληνική γλώσσα μας να παραμείνει αναλλοίωτη και να διαδίδεται με κάθε μέσο και τρόπο στις νέες γενιές διατηρώντας τη συνέχεια της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, χορωδία υπό τον πρωτοψάλτη  και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Γρηγόριο Πετράτο,  έψαλε τροπάρια εις μνήμην των Τριών Ιεραρχών.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης   ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του  Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος,   ο Αντιπρόεδρος κ. Γεράσιμος Ζώρας- Καθηγητής Πανεπιστημίου και το μέλος του Δ.Σ. κ. Σταύρος Σταύρου – Φιλόλογος,  καλοσώρισαν τα νέα τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και τους επέδωσαν το διακριτικό σήμα και το επίσημο δίπλωμα ένταξής  τους  στον Σύλλογο.

Τα νέα τακτικά και αντεπεστέλλοντα μέλη προέρχονται από όλους τους χώρους του πνεύματος και της επιστήμης, της λογοτεχνίας, του  κλήρου, της εκπαίδευσης και  της ιατρικής, από την Ελλάδα και την Κύπρο.  Μεταξύ αυτών και ο Λάκωνας ποιητής-πεζογράφος και δοκιμιογράφος και τέως Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κ. Νίκος Ταβουλάρης, όπου επί σειρά ετών έχει διαδραματίσει έναν καίριο και ενεργό ρόλο στα λογοτεχνικά δρώμενα. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Ταβουλάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Εφορία του μεγάλου αυτού πνευματικού οργανισμού, εκτιμώντας την πολύχρονη πορεία μου στη λογοτεχνία με τίμησε επιλέγοντάς με ως τακτικό μέλος του συλλόγου.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους διακεκριμένους πνευματικούς άνδρες του «Παρνασσού», που εισηγήθηκαν και ενέκριναν την ένταξή μου στους κόλπους του μεγάλου αυτού πνευματικού ιδρύματος και ελπίζω να συμβάλλω και εγώ με τις δικές μου δυνάμεις την περαιτέρω πορεία του.”

Ακολούθησε εκκλησιασμός και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

 

Ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κ. Κωνσταντινόπουλος,  ανέφερε,  πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης,  ότι θα πραγματοποιηθεί φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου τέως  Προέδρου Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 10/2/2020, όπου θα χορηγηθεί και μια υποτροφία γραμμάτων στη μνήμη του.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχές για τη νέα χρονιά.

 

Επί – Λόγου

Επιμέλεια ανταπόκρισης: Τζούλια Πουλημενάκου