, , ,

“ΑΝΕΜΟΓΕΡΤΟΣ” του Γεώργιου Ελ. Τζιτζικάκη (Βιβλιοκριτική της Τζούλιας Πουλημενάκου)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: ANEMOΓΕΡΤΟΣ

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 Συγγραφέας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛ. ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ

 Επιμέλεια: Γωγώ Κουτσούγερα

 Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ – Ιούνιος 2021

 ISBN 978-960-382-069-7

~~~~~~~~

      Ο συγγραφέας του “Ανεμόγερτου” Γεώργιος Eλ. Τζιτζικάκης αφιερώνει το βιβλίο του “στους ανθρώπους που έχασαν, που αποδέχτηκαν την ήττα τους, που δεν το έβαλαν κάτω και κέρδισαν μια επόμενη μάχη”. Από την αρχή του βιβλίου, λοιπόν, καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι το βιβλίο είναι βιωματικό που σκοπό έχει, παρουσιάζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που ο ήρωας βιώνει, να πετύχει τον επαναπροσδιορισμό της αξίας της ζωής και την εκτίμηση ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε σε ανούσιες σκέψεις και κενά συναισθήματα!

     Ένα βιβλίο που μιλά για μοναξιά, πόνο, ανασφάλεια, φόβο, απογοήτευση, ανάγκη για επικοινωνία, παραίτηση από τη ζωή, μα και για άπλετη αγάπη, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία, χαρά της ζωής!!! Ο “Ανεμόγερτος” είναι μια τεράστια εμπειρία ζωής, ένας ήρωας με τόση δύναμη ψυχής, την οποία ούτε ο ίδιος δεν τη φαντάζεται, καταφέρνει όμως στο τέλος να κερδίσει τις “μάχες” του και παράλληλα με το άφθονο χιούμορ τού συγγραφέα να καταφέρει να κρατήσει σε συνεχή αγωνία τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Ο συγγραφέας γράφει:  “Ανεμόγερτος” σημαίνει πως όποια δύναμη κι αν με φύσηξε, κατάφερε ενίοτε και με έγειρε, με δίπλωσε, με λύγισε, με κοπάνησε δυνατά σαν ξεροκάλαμο καταγής, όμως εντέλει δεν κατάφερε και να με σπάσει.”

  Η προσέγγιση του συγγραφέα με το χιούμορ που τον διακρίνει σαν προσωπικότητα, προσθέτει μια νότα ανακούφισης στον αναγνώστη και έτσι λυτρώνεται και ο ίδιος που μπορεί να ταυτίζεται με τον ήρωα του βιβλίου. Από την άλλη, ο ήρωας, τραγικός παρατηρητής της ίδιας της ζωής του, περνά από όλα τα στάδια του ανθρώπινου βίου, όπως προβλήματα υγείας, εργασιακή απόρριψη, απαξίωση από τους άλλους, φόβο του θανάτου, απώλειες… Στον αντίποδα, όμως, υπάρχει και η αγάπη, υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που για κάποιον σημαντικό λόγο βρέθηκαν στο διάβα του, φωτεινοί φάροι στο σκοτεινό πέλαγος της ζωής να φωτίζουν τη χαμένη ελπίδα και να δίνουν νόημα και ουσία στην καθημερινότητα.

  Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είχε πει ότι: “Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε”. (λόγια της Οφηλίας στον Άμλετ). Ο συγγραφέας Γιώργος Τζιτζικάκης μάς λέει με τον δικό του σαιξπηρικό τρόπο “Πάμε παρακάτω…βήμα-βήμα…”, με όλη τη δύναμη της ψυχής του, με όλη την αγάπη, το χαμόγελο και τη στήριξη των πραγματικών ανθρώπων δίπλα του, με τις ευχάριστες αναμνήσεις της περασμένης του ζωής, με τις δυσάρεστες που τον θέριεψαν και με τη συνειδητοποίηση ότι αξίζει να επανεκτιμήσουμε την αξία της ζωής σε νέες, πιο σταθερές βάσεις.

Τζούλια Πουλημενάκου

22-7-2021

~~~~~~~

Απόσπασμα από το βιβλίο – σελ. 334 – 335 :

      “Δεν συνδεθήκαμε ερωτικά με αυτή τη γυναίκα, και ίσως να μη θυμάμαι πολλά από εκείνα που συζήτησα με άλλους αυτούς τους μήνες, θυμάμαι όμως όσα μου είπε εκείνη το δειλινό πριν φύγει. Με κοίταξε βαθιά στα μάτια, άπλωσε ένα λαμπερό χαμόγελο στο γεμάτο υπέροχες ρυτίδες πρόσωπό της και μου είπε:

“Γνωρίζεις γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, σωστά;”

  Δεν με ρωτούσε, απλώς απορούσε πώς δεν το είχα καταλάβει. Εγώ δεν απάντησα, συνέχιζα να την κοιτάζω και άκουσα να μου λέει στη συνέχεια:

“Kαθαρίζει το κάρμα σου! Γι’ αυτό νιώθεις όπως νιώθεις… Τόσο καιρό, από παιδί ακόμη, όσα πέρασες και όσα περνάς για σένα μπορεί να σημαίνουν ήττες, όμως για το σύμπαν ξέρεις τι σημαίνουν; Σημαίνουν πως μέσα από έναν δύσκολο δρόμο θα έρθει η ευθυγράμμιση, κι αυτό διότι εσύ, παρά τις ατυχίες και τις αναποδιές, συνεχίζεις να χαμογελάς και συνεχίζεις να ελπίζεις στο καλό, και συνεχίζεις να παλεύεις με τις δυνάμεις σου! Πέφτεις και σηκώνεσαι και ξαναπέφτεις αλλά σηκώνεσαι ξανά και συνεχίζεις, οπότε το σύμπαν, βλέποντας αυτή τη θέση σου, καθαρίζει το κάρμα σου από αρνητικές ενέργειες. Κι όπως κάθε καθάρισμα, έτσι κι αυτό το καθάρισμα σηκώνει σκόνη…”

“Κι εγώ; Τι πρέπει εγώ να κάνω; Να τα υπομείνω όλα;”

“Όχι. Να ζητήσεις από το σύμπαν αυτά που δικαιωματικά σου ανήκουν. Να μην τα απαιτήσεις! Να τα ζητήσεις, αναφέροντας πως είναι το δίκαιο και το σωστό, και να είσαι βέβαιος πως το σύμπαν θα ελέγξει τους λογαριασμούς του και θα πράξει δίκαια. Θα ζυγίσει την τόση καλοσύνη και την πίστη σου στην ελπίδα και την αγάπη και θα σου προσφέρει εκείνα που ζητάς. Είναι άλλωστε το δίκαιο αυτό και στο σύμπαν αρέσει η νομοτέλεια. Είμαι βέβαιη πως στο μέλλον θ’ αρχίσουν να σου έρχονται δώρα που δεν θα το πιστεύεις. Όμως το ξέρεις ήδη αυτό… Ναι; Ξέρεις τον λόγο που θα έρχονται, ναι;”

  Ετούτη την απάντηση τη γνώριζα, απλώς ήθελα να την ακούσω από τα χείλη ενός τρίτου.

  “Επειδή τα αξίζεις!”

  Ναι, τα αξίζω κι όχι μόνο εγώ, όλοι μας αξίζουμε πράγματα … ακόμη κι εκείνα που δεν γνωρίζουμε γιατί και πώς τα αξίζουμε, όμως αυτά γνωρίζουν το πότε θα έρθουν σ΄εμάς και για ποιους σκοπούς. Σκέφτηκα ότι μπορεί και όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας να γίνονται μόνο για να μας υπενθυμίσουν πως τα πάντα είναι ένας κύκλος, τον οποίο άλλες δυνάμεις φέρνουν βόλτα. Ένας κύκλος που, σαν άγριος τροχός, άλλοτε μας κόβει για να μάθουμε να μην είμαστε αχάριστοι.”          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛ. ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

         O Γεώργιος Ελ.Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981, ζει στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις, από το 2008 κατέχει τον τίτλο του Reiki Therapist of Usui System of Natural Healing, και έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

       Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαεπτά του κερδίζει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του “Ο Ζητιάνος” και εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Σιωπή… η δυνατότερη κραυγή…” Έκτοτε, έχει γράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά έργα, παραμύθια και στίχους για τραγούδια. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας ως αξιολογητής κειμένων και σύμβουλος εκδόσεων και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο, ενώ επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με την παραγωγή μουσικών εκπομπών στο ραδιόφωνο.    Ο “Ανεμόγερτος” είναι το ένατο βιβλίο του συγγραφέα και αποτελεί ένα auto-fiction μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

– “Σιωπή…η δυνατότερη κραυγή…”, Διηγήματα, 2000 (εξαντλημένο)

– “Ένα γέλιο…που έκλαιγε…”, Διηγήματα, 2005 (εξαντλημένο)

– “Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω”, Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2010 (εξαντλημένο)

– “Γυναίκα η Κόλαση…Γυναίκα κι ο Παράδεισος”, Διηγήματα, Περίπλους, 2012 (εξαντλημένο)

– “Τ’ αηδονιού το δάκρυ”, Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2015 (εξαντλημένο)

– “Ένα δράμι δύναμης”, Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2016 (εξαντλημένο)

– “Αντίο δεν είπα, ακόμη ζω”, Διηγήματα, Ωκεανίδα, 2018

– “Παραθεριστής”, Μυθιστόρημα, Κάκτος 2020

 

Επί-Λόγου – Λεύκωμα – Ιούλιος 2021