“ΑΣΤΡΑΠΗ ΖΩΗΣ” της Μαργαρίτας Αρβανίτη (Ποίηση)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Τίτλος: Aστραπή ζωής

Συγγραφέας: Μαργαρίτα Αρβανίτη

 Κατηγορία: Ποίηση

Εικαστικά: Aντώνης Απέργης

ISBN: 978-960-382-025-3

Eκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ – 2021

****

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ποίημα το ποίημα, καρέ-καρέ ξεδιπλώνω εντός τις αναζητήσεις μου σχετικά με τις συμπεριφορές της ζωής και την πάλη των αντιθέτων που τη διέπουν, στην επιθυμία μου να εντοπίσω τι περιμένει η ζωή από εμάς προκειμένου να κρατηθούμε μέσα της και να αξιωθούμε να βρούμε τη δική μας θέση στον κόσμο. Με λόγο λιτό και τοποθετήσεις πειθαρχημένες στη σύντομη μορφή ποίησης χαϊκού και τάνκα, επιχειρώ να μεταλλάσσω τα ερωτηματικά που βάζει η ζωή με τα προβλήματά της, σε θαυμαστικά μιας ζωής θαυμαστής όπως την επιθυμούμε!

Προσωπική η ευθύνη της διαμόρφωσης της ποιότητας της ζωής μας. Εύκολο δεν είναι, αναγκαίο όμως είναι γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας κανείς δεν θα το κάνει για μας.

Παράλληλα με τα ποιήματα πορεύονται από κοντά με τη δική τους αυτονομία οι εικόνες έργων ζωγραφικής του μεγάλου εικαστικού Αντώνη Απέργη. Με τέχνη ξεχωριστή και τεχνική προσωπικού χαρακτήρα, ο καλλιτέχνης με παλέτα χρωμάτων μοναδική από τις πιο απαλές αποχρώσεις έως τα πιο σκούρα χρώματα, «εικονοποιεί» την ομορφιά του κόσμου, της φύσης, της ζωής, υπονοεί όμως και την αγωνία, την μοναξιά, τα βάσανα του ανθρώπου που βιώνει μέσα στη κοινωνία του, όπου καλείται να κάνει την υπέρβαση! Να κάνει την αναστροφή από τα δύσκολα και δυσάρεστα που αντιμετωπίζει στα αντίθετά τους, που υπάρχουν στον αντίποδά τους, προκειμένου να ζήσουμε τα όμορφα και ευχάριστα που επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας.

Ο καλλιτέχνης στην πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία ευρισκόμενος σε συνεχή εικαστική διερεύνηση του κόσμου που τον περιβάλλει, επιδιώκει την επικράτηση του ωραίου και επιθυμητού στο έργο του, γι΄ αυτό και όλοι οι πίνακές του, ανεξάρτητα του μηνύματος που θέλουν να επικοινωνήσουν, εντυπωσιάζουν με την ομορφιά που έχουν και τα πολλά συναισθήματα που γεννούν!

Η ζωή βάζει προβλήματα που μπορεί να λύσει και περιμένει από εμάς βάσει των κανόνων και απαιτήσεων που τη διέπουν, με δικές μας πράξεις να οδηγηθούμε στη λύση.

Ο στίχοι των ποιημάτων μου με τη δική τους αυτονομία και κοινό σημείο αναφοράς με τα έργα του Αντώνη Απέργη το Όραμα για όμορφη ζωή, έρχονται να προσεγγίσουν την προσπάθεια πώς μπορεί να γίνει το πέρασμα από το Όραμα στη Πράξη! Αυτή την αναγκαιότητα επιχειρώ..

Η καλύτερη στιγμή είναι η συνάντηση του δημιουργού με σένα αναγνώστη. Τα βιβλία βρίσκονται σε «ομηρία» και αρχίζουν να ζουν τον προορισμό τους όταν βρίσκουν μια θέση στη καρδιά σου.

Προσδοκώ τα ποιήματα να κερδίσουν το ενδιαφέρον σου!

Στο μοίρασμα είναι η χαρά!

Μαργαρίτα Αρβανίτη

Αστραπή ζωής η κάθε μας στιγμή συμπυκνωμένη

****

Ο ήλιος βγαίνει,

παραδώσου ψυχή μου.

Ζήσε το θαύμα!

****

Για κάθε στιγμή

μια λιγότερη μένει.

  Απόλαυσέ την!

****

 Πορεία ζωής.

Με το ξεκίνημά της

αρχή του τέλους.

****

Περί ανεκπλήρωτων ερώτων, επιθυμιών…

****

Στέρεες μέρες

επιθετικά ίσως

τις διέλυσαν.

    ****

 Ανεκπλήρωτα

λεηλατούν τις νύχτες.

Μας βασανίζουν.

Στρατοπεδεύουν εντός

επιζητώντας λύσεις.

****

 Παραδόθηκα.

Ήττα εύκολη πολλή

για τέλος καλό.

****

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Η δική μου ιστορία…

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Το πατρικό μου σπίτι στη μέση της μεγάλης οικογενειακής αυλής δίπλα στην αγαπημένη μου μουριά, έγινε ο πρώτος χώρος γνωριμίας με τον κόσμο γύρω μου! Η γεύση από τα μούρα που έβαφαν μαβιά τα χέρια μου όταν τα μάζευα τις άπειρες ώρες χαράς που πέρναγα μέσα στην αγκαλιά της, οι ζεστές μέρες καλοκαιριού που έστρωνα μια κουρελού κάτω από τη πλούσια φυλλωσιά της και διάβαζα εκεί τα αγαπημένα μου κόμικς, εικονογραφημένα κλασσικά και βιβλία ενώ εκείνη μού χάριζε την ευεργετική δροσιά της, συνοδεύουν έως σήμερα τις όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων.

Μεγάλωσα μέσα στη φροντίδα των πέντε οικογενειών της αυλής, των γονιών μου, των θείων και των θειάδων μου μαζί και των γιαγιάδων μου, η αγάπη και η φροντίδα των οποίων με έκαναν καλύτερο άνθρωπο με την επιθυμία να θέλω και εγώ με τη σειρά μου να μοιράζομαι με τους συνανθρώπους μου την αγάπη που εισέπραξα από τους δικούς μου. Βασική αξία της ζωής μου η οποία καθορίζει καταλυτικά και τον συγγραφικό μου λόγο.  Σπούδασα σχέδιο Δομικών και Τοπογραφικών μελετών και εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα από όπου και συνταξιοδοτήθηκα. Το πιο σημαντικό στη ζωή μου είναι η γνωριμία με τον άνδρα μου Αντώνη Αρβανίτη, έρωτας και μέντορας της ζωής μου και τα 2 παιδιά που αποκτήσαμε. Και οι τρεις τους είναι τα καμάρια μου. Τους ευχαριστώ που υπάρχουν και δίνουν νόημα, ουσία και πληρότητα στη ζωή μου.

Το ενδιαφέρον μου για τις τέχνες και τα γράμματα ξεκίνησε μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες τις οποίες μεγαλώνοντας στήριξα με αντίστοιχες σπουδές για να μπορώ όχι μόνο να τις χαίρομαι αλλά δημιουργώντας η ίδια να μπορώ να εκφράζομαι μέσα από αυτές. Η ποίηση είναι από τις πρώτες αγάπες. Η γνωριμία μου μαζί της έγινε στη Τετάρτη τάξη του Δημοτικού όταν με παρότρυνση της χαρισματικής μου δασκάλας έγραψα το πρώτο μου ποίημα που γέννησε τη μαγεία της έκφρασης με ρίμα και μέτρο σαν τέρψη και  άσκηση νου η οποία μετεξελίχθηκε στα ώριμα χρόνια που ακολούθησαν με την έκδοση των ποιημάτων μου, σε κανάλι επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό. Στη μουσική έκανα σπουδές κλασσικής και μοντέρνας κιθάρας και εργάστηκα σαν μουσικός παραγωγός προγραμμάτων ελληνικής μουσικής στο ραδιόφωνο. Ασχολήθηκα θεωρητικά με το θέατρο και την εξέλιξή του.  Στη ζωγραφική, είχα την τιμή και την χαρά να έχω δάσκαλο τον εξαιρετικό άνθρωπο και διακεκριμένο ζωγράφο Αντώνη Απέργη. Οι εικόνες των έργων του κοσμούν και τις σελίδες των ποιημάτων μου.

Η αγάπη μου για την Αθήνα, τη πόλη που με «ανέθρεψε», με ώθησε για πολλά χρόνια στην φωτογράφηση των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων της πόλης, μεράκι που με οδήγησε στην αγάπη μου για την φωτογραφία γενικότερα. Έχω συγκεντρώσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για έκδοση λευκώματος της πόλης των Αθηνών.  Η φωτογράφηση των αρχαιολογικών χώρων των παραλίων της Μ. Ασίας με οδήγησε στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και στη μετάφραση των ποιημάτων του τούρκου ποιητή Ορχάν Βελί Κανίκ ο οποίος μαζί με τον Ναζίμ Χικμέτ ανήκει στους κορυφαίους ποιητές του τόπου του. Η συλλογή αυτή με τον γενικό τίτλο «Εμένα οι ωραίοι αυτοί καιροί με εξόντωσαν» σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Έχω ασχοληθεί με βιβλιοκριτικές, παρουσιάσεις βιβλίων και κείμενα, ποιήματα και συνεντεύξεις μου περιέχονται σε site, ανθολόγια και λογοτεχνικά έντυπα. Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Επιθυμώ μέσα στη γενικότερη συλλογική και συγγραφική προσπάθεια να είμαι κυρίως χρήσιμη με τον λόγο μου για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για μας και τα παιδιά μας!

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

(2021) Αστραπή ζωής, Ποίηση (Εκδόσεις Κάκτος)

(2018) Ανα-κατευθύνσεις, Ποίηση (Εκδόσεις Κάκτος)

(2017) Ξεπέρνα τον φόβο – ζήσε το θαύμα, Μυθιστόρημα (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

(2015) Του έρωτα και της ζωής, Ποίηση (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

(2013) Ανεκπλήρωτοι έρωτες, Ποίηση (Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία)

 

 

Επί – Λόγου – Λεύκωμα – Απρίλιος 2021