, , ,

“Η ΦΛΟΓΑ, Η ΦΩΤΙΑ ΚΙ Η ΣΤΑΧΤΗ” του Γεώργιου Ελ.Τζιτζικάκη, Εκδ.Κάκτος 2022 (γράφει η Τζούλια Πουλημενάκου)

“Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη” του Γεώργιου Ελ.Τζιτζικάκη

 

Γράφει η Τζούλια Πουλημενάκου

Ο Γεώργιος Τζιτζικάκης ως ένας νέος Μπουκόβσκι, μετά από τα προηγούμενά του μυθιστορήματα “Παραθεριστής” και “Ανεμόγερτος”, εμφανίζεται φέτος δυναμικά με το νέο του συγγραφικό έργο “Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη” από τις Εκδόσεις Κάκτος και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ένα βιβλίο που παρατηρεί τον άνθρωπο και διαπραγματεύεται κοινωνικοψυχολογικά διλήμματα.

 Ο συγγραφέας αποτυπώνει στο βιβλίο του διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, ανταγωνισμού, διαφορετικότητας, διεκδίκησης, απόρριψης και μέσω αυτών αναζητά την δική του προσωπική αλήθεια και τη θετική αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων που ταλανίζουν τις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις.

  Ο συγγραφέας διεισδύει στους χαρακτήρες των τριών ηρωίδων του, της δυναμικής Μανωλίας, της ρομαντικής Εριέττας και της επαναστάτριας Θέτιδας, τριών γυναικών διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα, προβάλλοντας μέσα από την έντονη προσωπικότητά τους και τις ιδιαιτερότητές τους στη διαχείρηση των διαπροσωπικών σχέσεων τα ξεχωριστά ταλέντα τους και τέλος -εάν υφίσταται- τη θετική τους πλευρά.

  Η ιστορία του βιβλίου είναι αληθινή, πραγματεύεται τον όρο φιλία και τα μυστικά της, ο συγγραφέας φέρνει τη δική του προσωπική αλήθεια στα γεγονότα, ο αναγνώστης ταυτίζεται με αυτό, αναζητώντας κι αυτός τη δική του αλήθεια, φέρνοντας στην επιφάνεια τις θετικές του πλευρές.

  Ο Γ.Τζιτζικάκης στο βιβλίο του καταλήγει: “Καμιά φορά είναι τόσο απλό. Είναι τόσο απλό να μη χάσεις ανθρώπους από τη ζωή σου, απλώς και μόνο αποφασίζοντας ότι δεν αξίζει να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, και να καταλάβεις ότι είσαι τυχερή που τους έχεις, ακόμα κι αν δεν είναι πάντοτε στα μέτρα σου. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται δύναμη και αυτοσυγκράτηση, διότι, όταν η φλόγα ανάψει, πρέπει να το προσέξεις μην ακολουθήσει η φωτιά, κι αν αυτό συμβεί και δεν τη προλάβεις, τότε θα γίνουν όλα στάχτη.” 

 

Τζούλια Πουλημενάκου

23/10/2022

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: 

Ο Γεώργιος Ελ.Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981, ζει στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις, με ειδίκευση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. Από το 2008 κατέχει τον τίτλο του ενεργειακού θεραπευτή ως Reiki Therapist Of Usui System of Natural Healing, και έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και του vintage bookbinding.

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαεπτά του κερδίζει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του “Ο Ζητιάνος” και εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Σιωπή… η δυνατότερη κραυγή…”. Έκτοτε, έχει γράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά έργα, παραμύθια και στίχους για τραγούδια. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας ως αξιολογητής κειμένων και σύμβουλος εκδόσεων και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο, ενώ επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με την παραγωγή μουσικών εκπομπών στο ραδιόφωνο.

“Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη”, είναι το δέκατο βιβλίο του συγγραφέα.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

“Σιωπή… η δυνατότερη κραυγή…”, Διηγήματα, 2000 (εξαντλημένο)

“Ένα γέλιο… που έκλαιγε…”, Διηγήματα, 2005 (εξαντλημένο)

“Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω”, Μυθιστόρημα, 2010 (πρώτη έκδοση Ιωλκός, εξαντλημένο)

“Γυναίκα η Κόλαση…Γυναίκα κι ο Παράδεισος”, Διηγήματα, 2012 (πρώτη έκδοση Περίπλους, εξαντλημένο)

“Τ’ αηδονιού το δάκρυ”, Μυθιστόρημα, 2015 (πρώτη έκδοση Ωκεανίδα, εξαντλημένο)

“Ένα δράμι δύναμης”, Μυθιστόρημα, 2016 (πρώτη έκδοση Ωκεανίδα, εξαντλημένο)

“Αντίο δεν είπα, ακόμη ζω”, Διηγήματα, 2018 (Ωκεανίδα)

“Παραθεριστής”, Μυθιστόρημα, 2020 (Κάκτος)

“Ανεμόγερτος”, Μυθιστόρημα, 2021 (Κάκτος)

“Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη”, Μυθιστόρημα, 2022 (Κάκτος)

 

 

Επί-Λόγου – Λεύκωμα – Κριτικές – Οκτώβριος 2022